Ziemniak - kulinarny przysmak

Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych roślin uprawianych również na działkach. Pochodzą one z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane m.in. przez Inków. Prawdopodobnie do Europy, a ściślej do Hiszpanii, przywiózł je z wyprawy do Ameryki Krzysztof Kolumb. Początkowo były uprawiane wyłącznie w ogródkach jako rośliny ozdobne. Ich kwiatami dekorowano stoły i stroje. Dopiero w XVIII wieku odkryto walory kulinarne bulw ziemniaka. Dziś należą do najpopularniejszych warzyw na świecie - pod względem wielkości zbiorów zajmują 4. miejsce po pszenicy, ryżu i kukurydzy, a w Polsce 3. miejsce po pszenicy i życie. Do Polski ziemniaki zostały przywiezione prawdopodobnie z wyprawy wiedeńskiej Jana III Sobieskiego. Jako ceniony i dostępny pokarm dla wszystkich, ziemniaki stały się na początku XIX wieku, bowiem od tego czasu nastąpił wielki rozwój upraw tych roślin. Obecnie znanych jest ponad 2 tys. odmian, które można podzielić na 2 grupy: jadalne i skrobiowe. Poszczególne odmiany różnią się m.in. długością okresu wegetacji, pokrojem kształtu bulw, barwą miąższu i skórki, rozmieszczeniem i głębokością oczek, składem chemicznym bulw, a także odpornością na choroby. W Polsce uprawia się około 80 odmian.

Uprawa ziemniaków

Uprawa ziemniaków jest stosunkowo prosta i mało uciążliwa. Udaje się ona zwłaszcza na glebach średnio zwięzłych, dobrze przewietrzanych i przepuszczalnych. Ziemniaki to rośliny o dużych wymaganiach nawozowych. Najwłaściwsze i najzdrowsze jest nawożenie organiczne w postaci obornika lub kompostu. W okresie wegetacji stosuje się zabiegi pielęgnacyjne takie jak odchwaszczanie, obsypywanie, opryskiwanie zwalczające głównie chorobę grzybową – zarazę ziemniaczaną oraz usuwanie najgroźniejszego szkodnika – stonki ziemniaczanej.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.